Ce este si in ce scopuri se utilizeaza toxina botulinica in industria medicala si cosmetica

Toxina botulinica (BT), cunoscuta multor persoane sub numele de brand Botox®, este o neurotoxina produsa de bacteria numita Clostridium botulinum. Datorita capacitatii sale de a bloca temporar semnalele nervoase transmise catre muschi, provocand prin urmare relaxarea lor, aceasta neurotoxina este folosita in doze mici in industria cosmetica si in medicina estetica pentru tratamente de intretinere si anti-imbatranire. Prin injectarea in muschi, toxina botulinica reduce liniile fine si ridurile oferind astfel pielii un aspect mai tanar si mai neted.

In domeniul medical, toxina botulinica este utilizata pentru tratarea diverselor afectiuni, precum migrenele cronice, distoniile (contractii musculare necontrolate si persistente), spasticitatea musculara (crestere patologica a tonusului muscular), bruxismul si hiperhidroza (transpiratie excesiva).

Deoarece tratamentul este eficient, cu efecte rapide si pentru ca procedura prin care se administreaza este una minim invaziva, toxina botulinica a crescut exponential in popularitate de-a lungul ultimelor decade. In domeniul interventiilor estetice, tratamentul cu toxina botulinica reprezinta solutia perfecta pentru cei care vor sa intoarca putin timpul inapoi si sa-i reduca efectele asupra tenului si expresiei faciale.

Te invit sa discutam in cele ce urmeaza despre istoria fascinanta a toxinei botulinice, din care vei afla mai multe despre efectele sale miraculoase atat in domeniul medical, cat si in cel cosmetic.

Istoria fascinanta a toxinei botulinice

Bacteria Clostridium botulinum, care produce toxina botulinica, a fost descoperita in 1897 de Emile van Ermengem, profesor de bacteriologie la Universitatea din Gent, Belgia. Toxina botulinica a fost izolata si purificata de oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii in timpul celui de-al doilea razboi mondial iar in 1965, Daniel B. Drachman, medic neurolog la Harvard, a demonstrat efectul de paralizie al acestei toxine in urma studiilor pe animale.

In anii 1970, medicul oftalmolog Alan Scott a inceput sa investigheze potentialul acestei toxine in tratamentul pentru afectiunile oculare. In 1978 el a folosit pentru prima data toxina botulinica dupa o interventie chirurgicala de dezlipire a retinei, experiment care a avut succes si a deschis calea pentru alte interventii ce urmau sa trateze strabismul. In urma acestei descoperiri, Dr. Alan Scott a ramas in istorie ca “Parintele Botox-ului”. Ulterior, la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990, toxina botulinica a inceput sa fie utilizata in tratamente cosmetice si de atunci aceasta neurotoxina a fost folosita din ce in ce mai mult pentru reducerea ridurilor si a liniilor fine.

Tipurile de toxina botulinica disponibile in prezent

In urma cercetarilor efectuate asupra bacteriei Clostridium botulinum au fost identificate 7 tipuri de toxina botulinica, denumite de la A la G. Tipurile A si B de toxina botulinica sunt utilizate in scopuri medicale si estetice, pe cand tipurile C-G sunt mai putin frecvente si nu sunt folosite in tratamente.

Multi dintre noi folosim generic cuvantul Botox® atunci cand vorbim despre tratamentele estetice, insa putini stiu ca Botox® este doar numele de marca al toxinei botulinice de tip A produsa de Allergan Pharmaceuticals si nu un termen ce incorporeaza toate variantele disponibile acum pe piata.

In momentul de fata exista mai multe marci de toxina botulinica folosite pentru tratatarea temporara sau pentru prevenirea liniilor fine si a ridurilor. Intr-adevar, primul produs a fost Botox-ul®, gratie doctorului Alan Scott. Insa pe parcursul ultimilor 30 de ani, au aparut multe alte produse:

  • Dysport®, Reloxin®, Azzalure® sunt produse ale Medicis Pharmaceutical Corp. Ele sunt utilizate in peste 65 de tari in tratamentul distoniei cervicale si pentru imbunatatirea temporara a aspectului liniilor glabelare (liniile dintre sprancene). La fel ca Botox-ul®, aceste produse sunt bazate pe toxina botulinica de tip A.
  • Xeomin®/Bocoture® sunt numele de marca pentru toxina botulinica de tip A produsa in Germania de Merz Pharmaceuticals. Acest produs este folosit in Europa, Mexic si Argentina pentru tratamentul blefarospasmului (contractii musculare involuntare ale muschilor pleoapelor) si a distoniei cervicale. In SUA, incepand cu 2011, Xeomin® este folosit pentru imbunatatirea temporara a aspectului liniilor glabelare.
  • PurTox®, produs in SUA de Mentor Worldwide LLC, este o neurotoxina botulinica de tip A noua, purificata. La fel ca si celelalte produse mentionate anterior, PurTox® isi propune sa imbunatateasca aspectul liniilor glabelare si al ridurilor de pe frunte. Cu toate acestea, datorita faptului ca este un produs inca nou, nu a fost inca determinata eficacitatea sa.
  • Neuronox® este un complex de toxina botulinica de tip A folosit in Coreea de Sud si in sud-estul Asiei.
  • CBTX-A/Prosigne®/Lantox® produs de Institutul Lanzhou de Produse Biologice este singura toxina botulinica de tip A aprobata in China. Acest produs este comercializat si in Brazilia, insa nu este disponibil in Statele Unite sau in Europa.
  • CNBTX-A, produs de Nanfeng Medical Science and Technology Development Co. Ltd. este un preparat de neurotoxina de tip A, care nu este aprobat sau autorizat in nicio tara din lume. Acest produs contine niveluri mai mari de neurotoxina decat cele mentionate in prospect, ceea ce ar putea duce la riscuri severe pentru sanatatea pacientilor.
  • MyoBloc®/NeuroBloc®, produs in SUA de Solstice Neurosciences, Inc., este singura toxina botulinica de tip B disponibila comercial in Statele Unite. Acest produs este aprobat in SUA, Europa si Canada pentru tratamentul distoniei cervicale si in tratarea liniilor fine si a ridurilor. 

Dupa cum vezi, cand vorbim despre toxina botulinica, optiunile sunt multiple iar alegerea nu este una simpla. Fiecare din aceste produse are caracteristici proprii si concentratii diferite. Unele pot avea reactii adverse puternice, pe cand altele minimizeaza la maxim riscurile. Atunci cand alegi sa lucrezi cu un medic estetician cu experienta beneficiezi de consultanta personalizata si te asiguri ca urmezi tratamentul cel mai potrivit tie.

De ce sa alegi serviciile unui specialist cu experienta?

Intelegerea anatomiei functionale a chipului, identificarea precisa a locului ce urmeaza a fi injectat, dozarea corecta a tratamentului, cunostintele temeinice despre aceasta neurotoxina si despre indicatiile acesteia sunt esentiale pentru un tratament sigur, cu rezultate optimizate in functie de caracteristicile si dorintele fiecarui pacient in parte.

Atunci cand tratamentul cu neurotoxina botulinica este administrat de personal medical calificat si cu experienta ampla in domeniu, potentialele efecte secundare sunt in mare parte usoare - vanatai superficiale sau roseata in zona injectiei. Unii pacienti nu prezintă chiar deloc efecte secundare.

Din pacate, exista cazuri cand, in necunostinta de cauza, pacientii aleg sa apeleze la personal necalificat riscand complicatii grave ce sunt cauzate de dozarea excesiva, de tehnici de injectare necorespunzatoare, de lipsa evaluarii atente a starii de sanatate a pacientului. 
In continuare, te invit sa afli care sunt riscurile injectarii incorecte, la care te expui cand apelezi la personal necalificat:

  • Dozele prea mari sau repetate de toxina botulinica pot duce la atrofie musculara. Anumite parti ale fetei sunt mai susceptibile sa manifeste efectele atrofiei comparativ cu altele. De pilda, atrofia musculara nu se observa in zona dintre sprancene. Cu toate acestea, tratarea agresiva si repetata a fruntii poate conduce in timp la un aspect nedorit - atrofia muschiului frontal.
  • Asimetria faciala este primul lucru pe care il observam in cazurile in care toxina botulinica s-a deplasat sau nu a fost administrata corect. Unele zone ale fetei vor parea inghetate si nu vor avea aspectul general neted, dorit de pacient. De multe ori, pacientii apeleaza la noi pentru a remedia injectarile gresite cu toxina botulinica. De pilda, zambetul stramb este una din aceste situatii, care apare atunci cand muschii care controleaza gura sunt injectati gresit.
  • Ptoza palpebrala, sau pleoapa cazuta, este o alta consecinta majora a administrarii necorespunzatoare a tratamentului cu toxina botulinica. Atunci cand injectiile sunt facute in jurul ochiului de personal necalificat, exista riscul injectarii prea aproape de ochi, fapt ce determina caderea uneia sau a ambelor pleoape. Atunci cand procedura este efectuata corect de un medic estetician cu experienta, nu apar modificari ale pleoapei, efectul obtinut fiind un aspect mai fin al pielii din jurul ochilor.
  • La fel ca in cazul multor alte medicamente, tratamentul cu toxina botulinica are potențialul de a provoca reactii alergice la unele persoane. Aceste reactii alergice pot fi usoare sau severe si pot include: mancarime, eczema, umflarea buzelor, pleoapelor, mainilor sau picioarelor, urticarie, inrosirea fetei, umflarea gurii, limbii sau gatului. Tine cont de faptul ca o reactie alergica poate fi grava si iti poate pune viata in pericol. Iti recomand sa alegi cu atentie specialistul care urmeaza sa administreze tratamentul, pentru a elimina riscul reactiilor alergice.

Concluzii

In incheiere tin sa subliniez faptul ca exista o serie de factori deosebit de importanti in prevenirea efectelor secundare ce pot aparea in urma utilizarii toxinei botulnice in tratamente estetice. 

In primul rand, medicul trebuie sa fie familiarizat cu anatomia muschilor ce urmeaza a fi injectati si cu orice modificari ale anatomiei datorate eventualelor proceduri chirurgicale anterioare. Cunoasterea aprofundata a anatomiei muschilor este imperativa pentru evitarea efectelor adverse grave. Depozitarea adecvată a produsului, selectarea dozei corecte și tehnicile adecvate de administrare sunt, la randul lor, deosebit de importante.

Toxina botulinica este cea mai potenta neurotoxina cunoscuta in prezent. La nivel estetic, ea reprezinta o solutie excelenta pentru netezirea ridurilor de la nivelul fetei si gatului, reducerea aspectului de barbie dubla, ridicarea colturilor gurii, netezirea obrajilor si reducerea cearcanelor. Efectele sale sunt vizibile in doar cateva zile, reactiile adverse sunt minore atunci cand procedura este efectuata de un medic estetician cu experienta, iar pregatirea dinaintea tratamentului, precum si perioada de recuperare nu prezinta niciun fel de provocari sau dificultati.

Daca te gandesti sa faci un tratament cu toxina botulinica, sau vrei sa afli mai multe despre cum functioneaza, ce presupune procedura, sau care sunt beneficiile unui astfel de tratament, te pot ajuta sa afli ceea ce vrei sa stii. Programeaza-ti chiar azi o consultatie si iti voi raspunde cu drag la toate intrebarile.