Probabil ai auzit despre Botox ca remediu sau ca masura preventiva impotriva ridurilor si a liniilor de expresie. Chiar daca cei mai multi dintre noi stim cate ceva despre Botox, exista inca stigmatizare, confuzie si dezinformare in ceea ce priveste procedurile cu toxina botulinica.

Ca sa fie lucrurile clare de la bun inceput, trebuie sa-ti spun ca liniile fine si ridurile sunt absolut normale si nu trebuie sa te rusinezi de ele. Insa, pentru cei care vor sa intoarca putin timpul inapoi, tratamentele cu toxina botulinica sunt o solutie excelenta.

Inainte sa te hotarasti daca Botox-ul este ceea ce iti doresti, iti propun sa vedem impreuna ce este toxina botulinica, cum actioneaza, care ii sunt utilizarile si beneficiile. Pentru inceput, haide sa vedem care sunt cele mai des intalnite mituri despre acest tip de tratament.

Mitul #1 - Botoxul iti “ingheata” chipul

Intr-adevar, neurotoxina botulinica ajuta muschii sa se relaxeze, determinand astfel netezirea pielii si prevenirea sau reducerea ridurilor. Daca te gandesti ca dupa tratament vei avea chipul “inghetat”, permite-mi sa te ajut sa scapi de aceste griji. Botox-ul, actioneaza doar asupra muschiului in care este injectat. Ceilalti muschi nu sunt afectati, permitand expresii faciale si miscari normale. Un chirurg estetician cu experienta care detine cunostinte extinse despre anatomia faciala va sti precis cum sa administreze acest tratament, astfel incat expresia ta sa nu aiba deloc de suferit.

Mitul #2 - Faci economie daca tratamentele sunt mai dese si in doze mici

Nimic mai departe de adevar. Tratamentul dozat corespunzator asigura efecte de pana la 4 luni. Mai mult decat atat, dozele mai mici, administrate mai des pot conduce la producerea de anticorpi, fapt ce va cauza rezistenta organismului la produs.

Ce este botoxul?

Botox-ul, cunoscut stiintific sub numele de toxina botulinica, este o neurotoxina produsa de bacteria Clostridium botulinum. Acesta actioneaza prin blocarea semnalelor nervoase catre muschi. Ca rezultat, muschii se relaxeaza, iar pielea de deasupra devine neteda si fara riduri. Toxina botulinica a devenit in ultimii ani un subiect de interes, nu doar in domeniul cosmeticii, ci si in medicina. Descoperita in 1820, a crescut exponential in popularitate, fiind folosit in numeroase tratamente medicale si estetice.

Toxina botulinica este cea mai potenta neurotoxina cunoscuta pana in momentul de fata. Tratamentul cu Botox joaca un rol deosebit de important in gestionarea multor afectiuni precum strabismul (lipsa de paralelism a globilor oculari, sau privire crucisa), durerile de cap, hipersalivare, transpiratie severa, bruxism (scrasnitul dintilor), vezica hiperactiva. Iar la nivel estetic, toxina botulinica este folosita pentru:

  • netezirea ridurilor de la nivelul fetei si gatului,
  • imbunatatirea aspectului de barbie dubla sau gusa,
  • ridicarea colturilor gurii,
  • netezirea obrajilor,
  • reducerea cearcanelor.

Cum functioneaza Botox-ul?

Injectiile cu Botox functioneaza prin blocarea semnalelor nervoase catre anumiti muschi. Acestia devin astfel mai relaxati, fapt ce reduce aparitia liniilor si ridurilor pe piele. In timp, injectiile cu Botox pot stimula productia de colagen in zona tratata. Colagenul este o proteina care determina elasticitatea pielii, iar cresterea productiei de colagen poate contribui la o piele mai neteda si mai tanara chiar si dupa ce efectele Botox-ului se estompeaza.

Care sunt avantajele unui astfel de tratament?

Injectiile cu Botox nu necesita timp indelungat de recuperare, ceea ce inseamna ca poti reveni imediat la activitatile tale regulate dupa tratament. In plus, riscurile sunt minime. Atunci cand tratamentul este administrat corespunzator de personal medical calificat, complicatiile sunt reduse. De asemeni, nu exista efecte adverse pe termen lung legate de acest tratament cosmetic.

Injectiile cu Botox sunt o alternativa non-invaziva la proceduri estetice chirurgicale precul lifting-ul facial. Acest tratament implica un minim de disconfort si dureaza doar cateva minute, in special atunci cand este administrat de un profesionist cu experienta.

Desi poate dura cateva zile pana cand efectele sunt complet vizibile, vei putea observa o imbunatatire semnificativa a ridurilor tale intr-o saptamana dupa tratament.

  1. Timp de recuperare si riscuri minime
  2. Procedura rapida si non-invaziva
  3. Rezultate rapide

Ce se intampla in timpul unui tratament cu Botox?

Majoritatea pacientilor tolereaza bine disconfortul provocat de injectiile cu Botox. Totusi, daca stii ca ai o sensibilitate peste medie, putem discuta despre metodele pe care le avem la dispozitie pentru a amorti zona care urmeaza sa fie tratata, precum anestezia topica (sau anestezia locala), gheata, sau anestezia prin vibratii, prin care folosim masajul pentru a reduce disconfortul.

In timpul procedurii, se foloseste un ac subtire pentru a injecta cantitati mici de toxina botulinica in piele sau in muschi. Numarul de injectii necesare depinde de mai multi factori, inclusiv de extinderea zonei tratate.

Injectiile cu Botox nu necesita timp de recuperare. Poti reveni la activitatile normale imediat dupa procedura. Trebuie insa sa tii cont de urmatoarea recomandare foarte importanta, de atfel: nu masa si nu freca zonele tratate pentru a preveni migratia toxinei catre alte zone! Lasa tratamentul sa actioneze acolo unde ii este locul!

Este dureros tratamentul cu Botox?

La baza, Botox-ul este o injectie, deci vei simti o senzatie de intepatura a acului cand este administrat. Unele zone pot fi mai dureroase decat altele (cum ar fi intre sprancene). Desigur, dupa cum am mentionat mai sus, exista solutii si pentru reducerea disconfortului in zonele sensibile, precum anestezia topica (anestezia locala), sau aplicarea ghetii, pentru a o amorti si a reduce senzatiile neplacute.

Care sunt riscurile tratamentului cu toxina botulinica?

Tratamentul cu Botox este unul relativ sigur, atat timp este efectuat de personal medical calificat, care va avea grija ca primesti cantitatea corecta in zona potrivita. Pe de alta parte, daca apelezi la persoane fara calificarile si experienta necesare, risti sa obtii rezultate asimetrice, cadere musculara, expresii inghetate, precum si diverse alte consecinte periculoase.

Tratamentul cu toxina botulinica are efecte secundare?

Daca este efectuat corect, tratamentul cu toxina botulinica prezinta efecte secundare minime. Unele persoane nu prezinta chiar deloc efecte secundare. Cu toate acestea, uneori pot aparea usoare vanatai sau roseata in zona injectiei, desi acestea nu ar trebui sa dureze mult. Aceste efecte secundare sunt cauzate mai degraba de modul in care este administrata injectia, decat de toxina botulinica in sine. Pentru a le preveni, iti recomand o consulttie de evaluare inainte de interventie, pentru a determina daca esti un candidat potrivit pentru Botox.

Cat dureaza efectele tratamentului cu toxina botulinica?

Dupa tratament, efectele asupra muschilor devin de obicei vizibile in cateva ore. Efectele principale, ce tin de netezirea liniilor fine, a ridurilor, sau reducerea barbiei duble apar de obicei dupa aproximativ o saptamana. 

La fel ca in cazul oricarei alte proceduri medicale sau estetice, durata efectelor obtinute in urma tratamentului cu Botox variaza de la caz la caz, in functie de pacient. Unele persoane metabolizeaza toxina botulinica mai rapid. De asemeni, durata acestor efecte variaza si in functie de zona tratata.

In general, majoritatea pacientilor se bucura de efectele tratamentelor cu toxina botulinica timp de aproximativ 4 luni.

Care sunt costurile tratamentului cu toxina botulinica?

Pretul tratamentului cu Botox, la fel ca in cazul tuturor neurotoxinelor, este evaluat per unitate (pe cantitatea utilizata) si in functie de zona tratata. Costurile pornesc de la aproximativ 475 RON / tratament. 

Pentru o imagine clara asupra costurilor tratamentului, este deosebit de important sa iti programezi o consultatie de evaluare, inainte de administrarea Botox-ului. Tine cont si de faptul ca pretul este determinat si de experienta chirurgului plastician. Un medic experimentat probabil va percepe un pret mai mare, insa, pe langa administrarea tratamentului, tu beneficiezi de intreaga experienta a unui expert in domeniu si de suma cunostintelor sale despre cum se administreaza Botox-ul in conditii de siguranta. Tin sa subliniez si faptul ca un tratament la un pret scazut poate implica supradiluarea Botoxului, administrarea unui produs contrafacut, sau lipsa de experienta a persoanei care administreaza tratamentul.

Ce trebuie sa faci inaintea tratamentului cu Botox?

Pregatirea dinaintea tratamentului, precum si perioada de recuperare nu prezinta nicicum provocari sau dificultati. Important este sa eviti substantele care subtiaza sangele (anticoagulante) si sa nu consumi alcool cu cel putin 7 zile inainte de tratament. Alcoolul si medicamentele anticoagulante cresc riscul aparitiei de vanatai.

Dupa tratament, este recomandat sa eviti masajul facial cel putin 24 de ore. Tot dupa tratament nu se recomanda sauna, pentru a evita difuzia toxinei botulinice.

Care este cel mai potrivit moment pentru tratamentul cu Botox?

Alegerea aceasta iti apartine in totalitate. Nu as putea spune ca exista o varsta anume, fie ea corecta sau gresita, la care sa incepi tratamentul cu Botox. Oricine poate incepe tratamentul atunci cand ridurile devin o problema, sau chiar atunci cand doreste sa previna aparitia acestora. Desigur, este deosebit de util sa integrezi aceste interventii intr-un program de prevenire, care sa te ajute sa eviti aparitia si adancirea ridurilor si sa amani semnele evidente ale imbatranirii.

Semnele vizibile ale imbatranirii iti pot afecta increderea in tine. Cu proceduri minim invazive, poti redobandi stralucirea tineretului si sa-ti recuperezi puterea. Daca acest articol nu a reusit sa iti raspunda la toate intrebarile pe care le ai despre tratamentul cu Botox, sau daca vrei un plan de tratament personalizat, nu mai amana si programeaza-ti chiar azi o consultatie.